Under Kristi Himmelfärdshelgen drar Naturkompaniets nya initiativ Den stora naturvandringen igång – ett rikstäckande projekt där friluftsälskare ska dokumentera svenska vandringsleder och fylla tomrummen på Google Maps med hjälp av 360-kameror.
Hundratals ska vandra och filma Sveriges natur
Allt fler söker sig ut i den svenska naturen – men trots detta gapar många av våra mest populära vandringsleder tomma på digital information. Nu vill Naturkompaniet ändra på det genom projektet Den stora naturvandringen, där 24 utvalda ambassadörer och hundratals frivilliga dokumenterar leder från norr till söder.
Projektet involverar både privatpersoner och kända profiler. Bland ambassadörerna finns exempelvis tv-profilen Clara Henry och äventyraren Rezdar Bakri, som ska vandra delar av Höga Kustenleden. Samtliga deltagare utrustas med kameror från teknikföretaget Insta360 för att kunna skapa material till Google Maps, inklusive Street View och Local Guide.
– Jag är övertygad om att vi människor behöver fler äventyr i livet, och att dra ut och vandra här i Sverige är ett perfekt sätt att börja. Därför känns det så fint att vara en del av det här initiativet som får människor över hela landet att engagera sig för friluftslivet, säger Rezdar Bakri.
Tekniken som gör naturen mer tillgänglig
Syftet med initiativet är att förenkla planeringen av vandringar, särskilt för ovana friluftsutövare som ofta upplever digitala kartverktyg som krångliga eller otillräckliga. Genom att integrera foton, videor, GPS-data och personliga tips direkt i Google Maps hoppas Naturkompaniet att fler ska våga ge sig ut på lederna.
Med hjälp av Insta360:s kamerateknik skapas ett uppdaterat digitalt lager över svensk natur, som inte bara ska visa vägen utan även inspirera till nya utflykter och äventyr. Det innebär en modernisering av friluftslivet – från papper till pixel.
– Den stora naturvandringen är ett sätt att ta vårt engagemang för svenska vandring till nästa nivå. Vi har tidigare gett bort ett antal upprustningsmiljoner till tolv vandringsleder – i år gör vi en digital satsning tillsammans med vårt community, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet.
Öppet för hela friluftssverige
Även om en kärna av ambassadörer bär ansvaret för att dokumentera utvalda leder, är projektet öppet för alla. Den som själv vill bidra till Den stora naturvandringen kan ladda ner Naturkompaniets instruktionsbok via företagets webbplats och ge sig ut på egen hand. I flera av Naturkompaniets butiker runt om i landet ordnas dessutom gemensamma vandringar.
Intresset är redan stort – ett hundratal personer är anmälda till de guidade turerna, och fler tillkommer varje dag.
En digital framtid för friluftslivet
Med Den stora naturvandringen skapas en ny modell för hur teknik och natur kan samverka. Genom att lyfta in friluftslivet i vår digitala vardag – där Google Maps och andra appar utgör navet för resor och planering – hoppas Naturkompaniet nå ut till både vana och ovana vandrare.
Det är en inbjudan till att upptäcka Sverige, till fots och med nya ögon.