I en tid då telefonbedrägerier fortsätter att vara en utmaning för många, har Telia tagit en aktiv roll i kampen mot denna typ av brottslighet. Med en imponerande statistik som visar att företaget redan har stoppat 27 miljoner bluffsamtal under årets gång, är det tydligt att Telia sätter säkerheten för sina användare i första rummet. Prognosen pekar mot att omkring 33 miljoner bedrägeriförsök kommer att ha avvärjts innan året är slut, en ökning från föregående års 29 miljoner.
En proaktiv inställning till säkerhet
Telia har inte bara fokuserat på att stoppa bluffsamtal och -sms, utan också på att utbilda allmänheten om hur de kan skydda sig själva. Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate, delar med sig av sin expertis och betonar vikten av att vara vaksam:
– Bedrägerier är ett stort samhällsproblem som påverkar oss alla och de kommer i många olika former. Försöken kan börja i telefonen och sluta på nätet eller vice versa, och det är många gånger otroligt avancerade försök, där de kriminella tar tid på sig att vinna ditt förtroende. Så även om våra tekniska lösningar framgångsrikt stoppar många försök så räcker inte det. Allmänheten behöver också vara vaksamma och agera mer säkert.
Teknikens dubbla egg
Medan teknikens framsteg, som artificiell intelligens, har fört med sig många fördelar, har det också gett bedragare nya verktyg för att förbättra sina metoder. Binder varnar för att bedrägeriförsöken kan bli allt mer sofistikerade och svårare att upptäcka.
– Vi får räkna med att det kommer att bli ännu mer sofistikerat, där bluffen nödvändigtvis inte går att avgöra genom språk eller design. Det kan vi inte helt stoppa, därför är det viktigare än någonsin att skydda dina konton med starka lösenord och multifaktorautentisering och att skydda dina uppkopplade enheter. Tillsammans blir vi mer motståndskraftiga.
Skydd mot nätfiske
Phishing, eller nätfiske, är en av de vanligaste metoderna som bedragare använder för att komma åt känslig information. Binder delar fem konkreta råd för att stärka sitt skydd mot dessa hot:
- Var uppmärksam och källkritisk!
- Öppna inte okända länkar i mejl och sms.
- Slarva inte med lösenord.
- Använd alltid säkerhetsprogram.
- Vad du gör om du blivit ID-kapad.