När Sverige tillsammans med Danmark står värd för ishockey-VM i maj laddar inte bara spelare, publik och arrangörer upp. Även cyberkriminella förbereder sina attacker för att utnyttja den digitala intensiteten kring mästerskapet.
Stora sportevenemang är heta mål för hackare
Globala idrottsevenemang har gång på gång visat sig vara attraktiva måltavlor för cyberattacker. Turneringar som fotbolls-VM, OS och tidigare ishockeymästerskap har drabbats av allt från bluffbiljettsajter och falska appar till dataintrång mot hela organisationskommittéer.
Inför Hockey-VM 2025 är hotbilden densamma. När tusentals besökare reser, bokar hotell, köper biljetter och laddar ner appar ökar också mängden digital trafik – vilket skapar ett perfekt tillfälle för cyberbrottslingar att slå till.
– Precis som idrottarna förbereder sig i månader, lägger hackare grunden för avancerade attacker långt innan evenemanget går av stapeln, varnar IT-säkerhetsexperter.
Falska sajter, nätfiske och skadliga appar
En vanlig metod bland bedragare är att skapa sidor som till synes säljer biljetter, erbjuder live-streaming eller delar praktisk information – men som i själva verket samlar in personuppgifter eller planterar skadlig kod i användarens enhet.
Falska Wi-Fi-nätverk är också ett växande problem. På flygplatser, hotell och arenor sätts ibland bluffade nätverk upp för att lura användare att koppla upp sig, varpå hackaren får tillgång till känslig information.
Samtidigt säljs stulna uppgifter på den mörka webben. Allt från passnummer, bankuppgifter och inloggningar till digitala ID-handlingar blir värdefullt byte.
Så skyddar du dig under Hockey-VM
För att minska risken att falla offer för bedrägerier under VM i ishockey finns flera åtgärder du som besökare kan vidta:
Använd säkra nätverk
Undvik att ansluta till öppna Wi-Fi-nätverk, särskilt på flygplatser och evenemangsområden. Använd hellre mobilnätet (helst 5G) för att surfa säkert.
Aktivera tvåfaktorsautentisering
Se till att dina viktigaste appar – som bank, e-post och sociala medier – har extra säkerhetslager. Det försvårar för obehöriga att ta sig in även om dina uppgifter läckt.
Håll dig till officiella källor
Köp biljetter endast från arrangörens officiella kanaler och var skeptisk till erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.
Kontrollera alltid avsändare
Klicka inte på länkar i mejl eller sms utan att först verifiera att de kommer från rätt källa. Nätfiskekampanjer är ofta utformade för att efterlikna kommunikation från researrangörer eller sportorganisationer.
Uppdatera din teknik
Se till att din mobil, dator och alla appar har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Många säkerhetshål täpps till först i efterhand.
Använd virtuellt betalkort
Vid köp online kan ett virtuellt kort begränsa skadan om dina uppgifter skulle stjälas.
En ny form av supporterklimat
Cyberhot är numera en lika viktig faktor att räkna med som säkerhet på arenor och logistik runt evenemang. Den som är digitalt förberedd kan njuta av Hockey-VM 2025 – utan att samtidigt riskera att utsättas för bedrägerier eller identitetsstöld.