Dagens Innovation
Inga träffar
Se alla resultat
  • Logga in
måndag, juni 23, 2025
  • Nyheter
  • Teknik
  • Media & kommunikation
  • Marknadsföring
  • Fintech
  • Startups
  • Livsstil & hälsa
  • Kontakt
  • Nyheter
  • Teknik
  • Media & kommunikation
  • Marknadsföring
  • Fintech
  • Startups
  • Livsstil & hälsa
  • Kontakt
Inga träffar
Se alla resultat
Dagens Innovation
Inga träffar
Se alla resultat

Växtbaserad fermentering kan revolutionera kosthållningen i Europa

12 juli, 2024
Ny studie från Umeå universitet visar att växtbaserad fermentering kan bli nyckeln till hållbar kosthållning i Europa.

Ny studie från Umeå universitet visar att växtbaserad fermentering kan bli nyckeln till hållbar kosthållning i Europa.

Forskare vid Umeå universitet har genomfört den första omfattande konsumentstudien som fokuserar på växtbaserad fermentering och dess roll i den nödvändiga kostomställningen för att nå europeiska hälso- och hållbarhetsmål. Målet är att skapa växtbaserade fermenterade livsmedel som erbjuder hälsofördelar för befolkningen i allmänhet.

Studien bygger på en undersökning av 7 800 EU-konsumenter i över nio europeiska länder, där deras preferenser och attityder till växtbaserade fermenterade livsmedel har granskats. Forskningen är en del av projektet HealthFerm, som syftar till att skapa växtbaserade fermenterade livsmedel som erbjuder hälsofördelar för befolkningen i allmänhet.

– Den här konsumentstudien har visat på en samhällelig brytpunkt. Cirka 27 % av allätarna äter som flexitarianer, utan att identifiera sig som sådana. Det här är ett steg framåt eftersom det tyder på att minskad köttkonsumtion håller på att bli det nya normala, säger professor Armando Perez-Cueto, chef för HealthFerms konsumentstudier.

Konsumenternas syn på växtbaserade fermenterade livsmedel

Undersökningen har även fördjupat sig i sensoriska preferenser och identifierat viktiga egenskaper hos olika fermenterade växtbaserade livsmedel genom att se vad konsumenterna ogillar och gillar hos dessa livsmedel. För fermenterad växtbaserad yoghurt och drickbar yoghurt vill konsumenterna ha produkter som är vita, krämiga, söta och enhetliga, utan smakämnen. När det gäller fermenterade växtbaserade kycklingalternativ är jämn färg, naturlig form, kycklingliknande lukt och en mör konsistens viktigt. I proteinberikade bröd föredras små luftbubblor, sammanhållning, rostade och nötiga aromer samt en krispig men ändå mjuk konsistens. Dessutom visar rapporten på den betydande marknadspotentialen för fermenterade växtbaserade livsmedel.

– Denna banbrytande studie ger värdefull vägledning för att utveckla innovativa växtbaserade fermenteringar som är i linje med sensoriska förväntningar, säger professor Christophe Courtin, projektkoordinator för HealthFerm.

Smakpreferenser och marknadspotential

Smakpreferenser är den främsta drivkraften för kostval, följt av hälsa och djurskydd. Men när konsumenter bestämmer sig för att minska eller ta bort kött från sin kost är det vanligtvis av personliga hälsoskäl. När det gäller att välja växtbaserade och fermenterade växtbaserade livsmedel är de viktigaste hindren upplevda besvär, mättnad och smakproblem samt bristande förtrogenhet med sådana produkter.

Framtidsutsikter för växtbaserad fermentering

Studien visar också på betydande marknadspotential för fermenterade växtbaserade livsmedel. Forskarna har undersökt marknadsmöjligheter och konsumenternas förväntningar när det gäller växtbaserade fermenterade livsmedel. Svaren från olika länder visade en stark preferens för fermenterade växtbaserade kött- och mejeriprodukter som är prissatta i paritet med animaliska alternativ snarare än till lägre priser. Dessutom var viljan att prova livsmedel tillagade via olika fermenteringsprocesser hög, där traditionella metoder var mest accepterade, följt av precisions- och biomassafermentering. Yngre, utbildade och ekonomiskt trygga respondenter visade en större vilja att prova produkter som framställts med hjälp av olika jäsningstekniker.

– Vår forskning ger insikter om hur man bättre kan kommunicera dessa innovationer till olika segment av konsumenter i de studerade länderna, och därför är forskningen användbar för företag, beslutsfattare och praktiker, avslutar Armando Perez-Cueto.

Tags: FermenteringHållbarhetHälsaHealthFermKostomställningUmeå universitetVäxtbaserad mat
DelningarTweetPin
Redaktionen, Dagens Innovation

Redaktionen, Dagens Innovation

Dagens Innovation är en inspirerande och digital nyhetsportal. Vi skriver om media, kommunikation, fintech, teknik och startups. Våra besökare är beslutsfattare, entreprenörer, chefer och personer i ledarskapsroller som förändrar det svenska näringslivet.

Relaterade nyheter

Miele Guard L1 Comfort – en ny nivå av tyst, smart och stilren dammsugning
Livsstil & hälsa

Miele Guard L1 Comfort – en ny nivå av tyst, smart och stilren dammsugning

Vandring
Livsstil & hälsa

Naturkompaniet digitaliserar svenska vandringsleder med ny storsatsning

Aarkes nya Burgundy-version av Carbonator 3 – en kolsyremaskin som förenar skandinavisk design, hållbarhet och teknisk perfektion.
Livsstil & hälsa

Ny kolsyremaskin från Aarke – Burgundy blir kökets nya statement

Kontorspersonal
Livsstil & hälsa

Så förbättrar du arbetslivet i vår – med friskvård, träning och återhämtning

Marie Sandin, Managing Director för Tetra Pak Sverige
Livsstil & hälsa

Tetra Pak byter ut 50 000 transportlådor – tillverkade av återvunna dryckeskartonger

LELO lanserar nu sin mest teknologiskt avancerade sexleksak hittills – F2S
Livsstil & hälsa

LELO F2S kombinerar sexuell hälsa och AI-teknik i banbrytande ny produkt

Utvalda nyheter

Person vid dator

Zoom AI Companion tar ledningen inom möteshantering

Person vid dator

AI och IT-säkerhet: En komplex relation

Tangentbord

Nya rön om spridning av antibiotikaresistens från Umeå universitet

Populära nyheter

  • YouTube-kreatör

    YouTube-stjärnornas hemliga inkomster – Så mycket tjänar man på Youtube

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Hinge stormar fram i teknikvärlden: Nu tredje mest populära dejtingappen

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Shahed-136 drönare: En djupdykning i iransk teknik

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Möjligt förbud mot söktjänster efter integritetsklagomål

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Eskilstuna Track & Resort blir en av Europas mest hållbara racerbanor

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
Dagens Innovation

Dagens Innovation är en inspirerande och digital nyhetsportal. Vi skriver om media, kommunikation, fintech, teknik och startups. Våra besökare är beslutsfattare, entreprenörer, chefer och personer i ledarskapsroller som förändrar det svenska näringslivet.

Senaste nyheterna

  • Vem styr din AI? Svenska företag tappar kontrollen över sin teknikstack
  • EU:s Data Act förändrar spelplanen – därför måste ledningsgrupperna agera
  • Lennart ska förändra redovisningsbranschen – världens första AI-konsult lanseras i Sverige

Kategorier

  • Fintech
  • Företagande
  • Livsstil & hälsa
  • Marknadsföring
  • Media & kommunikation
  • Okategoriserade
  • Startups
  • Teknik

Redaktionell kontakt

För tips, pressmeddelanden eller annonsering kontakta oss på: redaktion@dagensinnovation.se

DagensInnovation.se – Alla rättigheter reserverade

Inga träffar
Se alla resultat
  • Alla nyheter
  • Media & kommunikation
  • Fintech
  • Marknadsföring
  • Startups
  • Teknik
  • Kontakt

DagensInnovation.se – Alla rättigheter reserverade

Logga in på Dagens Innovation

Logga in på ditt användarkonto för att hantera prenumerationer.

Glömt lösenordet?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Logga in

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av Dagens Innovation. Du kan läsa mer om vilka cookies som används och hur du kan stänga av dessa i .

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Dagens Innovation
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.